Lookout House / Faulkner Architects

first_img Lookout House / Faulkner Architects Civil Engineering: Photographs:  Joe Fletcher Manufacturers Brands with products used in this architecture project “COPY” United States Structural Engineering: Architects: Faulkner Architects Area Area of this architecture project Shaw Engineering Lookout House / Faulkner ArchitectsSave this projectSaveLookout House / Faulkner Architects Manufacturers: AutoDesk, Enscape, Lumion “COPY” Save this picture!© Joe Fletcher+ 36Curated by Paula Pintos Share Year:  Contractor: ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/944586/lookout-house-faulkner-architects Clipboardcenter_img 2018 CFBR Structural Group Products used in this ProjectRenders / 3D AnimationEnscape3D Real-Time Rendering SoftwareDesign Team:Gregory Faulkner, Christian Carpenter, Jenna Shropshire, Gordon Magnin, Breanne Penrod, Darrell LinscottInterior And Lighting Design:Concept Lighting Lab, LLCMechanical, Plumbing And Electrical Engineering:MSA Engineering ConsultantsEnergy Modeling:MSA Engineering ConsultantsCabinetry Design/Installation:HenrybuiltInterior Design:Concept Lighting LabLighting Design:Concept Lighting LabCity:TruckeeCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Joe FletcherText description provided by the architects. The building site had a significant influence on the design of this house. Layered with intense geologic history at the base of a three-million-year-old volcano, the site is a north-facing 20-degree slope with equal parts refuge and prospect at 6,300 feet above mean sea level. Consisting of volcanic sediment from ancient flows and strewn with boulders up to 15 feet in diameter, the site is in an open stand of second-growth Jeffrey Pine and White Fir trees. The vertical, plumb lines of the tree trunks, stripped bare from years of deep snowfall, reach for the light. Standing upright at an angle to the slope, they provide a constant reference to the perpendicular horizon in the distance. The harsh winters leave the ground sparse yet partially covered with a mat of pine needles and cones. Large waist-high clusters of manzanita group together and climb the slope in an organic, opportunistic pattern.Save this picture!© Joe FletcherTo the east, a cleared ski access adjoining the site informed the way the plan is built into the slope: a narrow slot within the house’s massing mirrors the continuous space of the ski run. This slot connects independently zoned territories with various levels of privacy within the house as a whole. This spatial slot begins at the street face as exterior space and is enclosed and partially concealed by a steel plate. The enclosed and darkened exterior entry provides relief from the visual noise of the neighborhood. Red-orange glass suggests the color of cooling magma, referencing the site’s geology and offering a warm approach. The glow extends to the interior, bathing the entry and central stair in light. At the top of the stairs is a directional gathering space that both looks down to the valley to the north and up to the mountain to the south from under a sloped steel plate roof that parallels the slope of the land.Save this picture!© Joe FletcherSave this picture!Ground floor planSave this picture!© Joe FletcherSleeping rooms are provided via a disciplined plan concealed behind a continuous wood screen and buried into the north slope of the site. In the most private zone of the house, a master suite is perched above with panoramic views to the Martis Valley. Insulated 20-inch-thick concrete walls made from local sand and aggregate build a ground form that extends to roofs to enclose space. Full-height openings with structurally glazed sliding doors open the space to the prevailing southwesterly breezes. The concrete walls extend beyond the warm interior environment to give the exterior territories at each end. Angled to conform to the building envelope, the extended walls continue into the slope, nearly closing and connecting, but stopping short to leave a gap. The ten-foot-wide opening allows the sloped grade to pour into the building form. This reciprocity with the slope provides ski access with a dramatic opportunity to show off and end the day.Save this picture!© Joe FletcherSave this picture!© Joe FletcherThe minimal materiality of volcanic basalt floors and walnut from old orchards in the nearby Sierra foothills continues the discipline of material. Consistent through the house, the quiet built environment is muted in color and tonality, which allows the landscape outside to be the focus. Sustainability is addressed in this project with a focus on energy retention through the choice of materials and systems. Mass-heavy concrete walls and radiantly heated stone floors, an R80 insulated roof, enhanced glazing, and high-efficiency mechanical and lighting equipment minimize energy loss and use.Save this picture!© Joe FletcherThe exterior of concrete and steel is fire resistant and low maintenance. Produced by layer upon layer of sketches and study that first seek to discover the existing attributes and characteristics of the place, this architecture does not reflect a singular concept or idea. The built place, including its appearance, is the product of the making of a series of experiences that together set the stage for life to unfold. The process is about an approach to problem-solving on a difficult but epic alpine site. The completed place envelopes the continuous space of the slope up to the south sun and mountain top that has existed for millions of years.Save this picture!© Joe FletcherProject gallerySee allShow lessRanran Shop / Studio SuidoSelected ProjectsGrena House / Nommo ArquitetosSelected Projects Share Houses Photographs ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/944586/lookout-house-faulkner-architects Clipboard Rickenbach Development and Construction Inc. Products translation missing: en-US.post.svg.material_description Projects Area:  7833 m² Year Completion year of this architecture project CopyHouses•Truckee, United States CopyAbout this officeFaulkner ArchitectsOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesTruckeeOn FacebookUnited StatesPublished on July 30, 2020Cite: “Lookout House / Faulkner Architects” 30 Jul 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownDoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Nebula SeriesWall / Ceiling LightsLouis PoulsenLamp – LP RiplsWood Boards / HPL PanelsBruagRoom Dividers – Partition Wall MDFStonesNeolithSintered Stone – Mar del PlataWindowspanoramah!®ah! SecurityPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsMIS Facade PanelCarpetsFabromont AGTextile Floor Covering – Orbital® 07 COLORpunkt®LightsNorka lightingLuminaire – BelfastMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *